Benvolgudes famílies,
Us fem arribar aquesta notícia sobre els resultats de l’estudi dels nivells de contaminació per NO2 al voltant de la nostra escola. Es tracta d’una prova pilot impulsada pel Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa i la Diputació de Barcelona.
Butlletí e-ambient. Diputació de Barcelona. Març 2017. S’ha realitzat un estudi i anàlisi de la concentració de diòxid de nitrogen (NO2) a l’entorn de l’escola El Vapor de Terrassa. [Descarregar l’estudi en PDF]
Una de les mesures obligades que surten del “Pla d’Acció per a la Millora de la Qualitat de l’Aire”(PAMQA) és la de “Reduir la contaminació en zones escolars”.
L’Ajuntament de Terrassa, amb el suport de L’Oficina Tècnica d’Avaluació i Gestió Ambiental de la Diputació de Barcelona després d’elaborar el PAMQA (2015-2020) va sol·licitar fer un control del nivell de diòxid de nitrogen al voltant d’una escola. S’ha escollit l’entorn d’una escola de Terrassa que es troba en procés de realització del seu Camí Escolar, i es preveuen altres actuacions urbanístiques al seu entorn.
En general es veu clarament la necessitat d’adoptar mesures estructurals per reduir la contaminació present al voltant de l’escola, que provoquin un canvi d’hàbits especialment en la mobilitat. D’aquí la necessitat de crear un nou model de ciutat on el cotxe no tingui el protagonisme actual, amb més espai per a les persones, les bicicletes i el transport públic.
L’estudi ens permet:
Conèixer l’estat de la contaminació de l’entorn i poder comparar i valorar mesures aplicades per reduir la contaminació atmosfèrica.
- Actuacions urbanístiques
- Camins Escolars
- Restriccions de mobilitat motoritzada
- Altres
Fer activitats educatives apropant l’anàlisi experimental i sensibilitzant sobre la contaminació de l’aire.
La metodologia utilitzada ha estat mitjançant uns “captadors passius” que es col·loquen en els diferents punts de control, amb zones amb diferent intensitat de trànsit, durant un període aproximat de 20 dies. Posteriorment es fa l’anàlisi dels nivells de NO2 -principal responsable de la contaminació a les ciutats, directament relacionada amb el trànsit- en diversos punts al voltant de l’escola El Vapor.
El mètode dels “captadors passius” és un mètode econòmic i ràpid. Així que per un baix cost, podem obtenir uns resultats prou precisos en poc temps. A més a més, és molt fàcil d’instal·lar.
Del 14 d’octubre al 2 de novembre de 2016, es van instal·lar 13 sensors de control NO2 . Tres d’ells es van col·locar al costat de l’analitzador de NO2 de l’estació automàtica de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) de la Rambleta de Pare Alegre, un parell d’aquests per tal de veure la desviació respecte el mètode oficial, i l’altre com a blanc.
Els altres 10 tubs restants es van col·locar al voltant del centre escolar en funció de la distància de l’escola (de 0 a 400m), del tipus de carrer (amples o estrets, edificis alts o baixos) i la intensitat de vehicles IMD (de 0 a 22.000 vehicles al dia).
Els dos tubs de l’estació de la XVPCA van donar resultats molt similars als de l’estació amb el mètode de referència, i per tant hi ha una bona correlació amb el mètode oficial.
S’ha observat una relació directa entre la concentració de NO2 i les intensitats de trànsit IMD, demostrant que la procedència d’aquest contaminant prové dels vehicles amb motor de combustió.